Frankrijk – De Drôme, lavendel en pittoreske dorpjes

Drome-lavendel

Prachtige paarse velden barstensvol geurende lavendel, dat stond nog op ons lijstje om eens te fotograferen. In de Drôme in Frankrijk liggen hele mooie gebieden. Nou zijn wij niet van die francofielen, sterker nog eerdere ervaringen met vakanties in Frankrijk waren niet je-van-het. Maar voor een mooi plaatje hebben wij wel wat over. En deze keer is ons in het geheel niet tegengevallen.

Chambres d’Hôtes

Op de site van Chambres d’Hôtes Wijzer hebben we gezocht naar een mooi onderkomen voor een weekje midden tussen de lavendelvelden.

Le Bois des Dames

We kwamen uit bij Domaine Le Bois des Dames in Chantemerle, deze chambre d’hote wordt gerund door vijf Nederlandsers met passie voor hun vak. Voor vier avonden table d’hotes erbij geboekt en een heerlijke relaxte week kon beginnen.
De omgeving biedt naast erg mooie natuur, ook pittoreske dorpjes en de prachtige oude stad Vaison la Romaine.

Twistit heeft weer een aantal tips op een rijtje gezet.

Wanneer is de lavendel het mooist?

Ga je net als wij voor de lavendelvelden, dan is timing het belangrijkste. Op de site van France guide kun je zien waar en wanneer de lavendel op zijn mooist is. Wij zijn eind juni gegaan en vielen met onze neus in de boter.

Wat valt er te beleven?

Je kunt een lavendelroute afleggen. Bijvoorbeeld: starten bij de Golf de la Drome Provenciale, langs Domaine Le Bois des Dames door het plaatsje Chantemerle naar Grignan. Je kijkt je ogen uit, na iedere bocht wil je weer stoppen om foto’s te maken. Onderaan het plaatsje Chantemerle word je ook nog getrakteerd op een prachtig zonnebloemenveld. Ook een mooie lavendelroute is: Valaurie – Roussas – Réauville – Bayonne – Grignan.

Frankrijk - Vaison la Romaine

Plaatsen die zeer de moeite waard zijn

  • Grignan, je ziet van verre al het kasteel van Grignan, van bovenaf heb je een mooi uitzicht over de omgeving, maak een wandeling door de smalle straatjes naar het kasteel.
  • Vaison la Romaine, beroemd vanwege zijn monumenten, die tot de mooiste van de Provence behoren. Het oude centrum is op een heuvel gebouwd en bestaat uit diverse pittoreske straatjes. Vergeet ook het nieuwe gedeelte niet, met een mooi plein vol platanen. Even lekker genieten op een terras van een glaasje wijn.
  • Saint Paul Trois Chateaux, de kathedraal, bezoek het truffelmuseum, het archeologisch museum of slenter lekker door het plaatsje met een leuk marktplein.
  • Nyons, met Vieux moulins (over de geschiedenis van de plaatselijke olijfteelt), Pont Roman en een mooie wandelroute door het historische centrum, dat op een heuvel ligt.
  • La Garde Adhemer, achter de kerk ligt tegen de helling een tuin met aromatische en medische planten. Vanaf deze tuin heb je een grandioos uitzicht op het Rhône-dal, de tuin is gratis toegankelijk.Frankrijk - Saint-Paul-Trois-Chateaux

En natuurlijk kan je ook gewoon een beetje rondtoeren door deze prachtige omgeving. Een mooi uitzichtpunt heb je bij het dorpje Clansayes. Ga even relaxen bij Chapelle du Val-des-Nymphes. En ben je gek op markten: iedere dag is er wel ergens een marktje te bezoeken. Wij bezochten die van Saint-Paul-Trois-Chateaux en Nyons.

Eten

Wij hebben vier avonden heerlijk gegeten bij onze Chambres d’Hôte en voor de andere avonden hadden zij prima tips voor goeie adresjes. Als je wilt, reserveren ze die ook nog voor je. Een van de adresjes is : O’Rabasse in Richerenches, erg mooie locatie, waar we heerlijk  hebben gegeten.

Met de auto

Afstand: 1.061 kilometer vanaf Utrecht
Reistijd: ca. 10 uur