Kroatië – twee pareltjes die je gezien moet hebben

1. Kroatie - Plitvice meren
De Plitvice meren en de watervallen van Krka Park, twee nationale parken die meer dan de moeite waard zijn. Graag nemen wij je mee naar deze twee pareltjes die je niet mag missen als je naar Kroatië gaat.

De Plitvice meren (Plitvička Jezera)

Langs de hoofdweg van Zagreb naar Dalmatië liggen de Plitvice meren met een totale oppervlakte van 266 vierkante km. Dit park is het bekendste nationale park van Kroatië.  Bij de Plitvice meren waan je je echt in een paradijs. Door al het natuurschoon en het turquoise water lijkt het alsof je je op een tropisch eiland bevindt. De flora en fauna rondom de meren is heel bijzonder! Niet voor niets is Plitvice al jarenlang een nationaal park onder bescherming van UNESCO.

003. Kroatie - Plitvice

Wat maakt dit park zo bijzonder?

  • Het park heeft zestien meren die overgaan in watervallen.
    De Plitvice Meren bestaan uit grotere bovenmeren met een bosrijk en heuvelachtig landschap en uit kleinere benedenmeren die in een wilde en rotsachtige canyon liggen. Het hoogste meer ligt op een hoogte van 637 m boven de zeespiegel en het laagste meer, net onder de waterval Sastavci, waaruit de rivier Korana ontspringt, ligt 503 m boven zeespiegel. Van de Plitvice Meren is het meer Proscansko het hoogst gelegen, zo hoog dat je vanaf dit meer het geluid van de watervallen niet eens kunt horen. Omdat het ver weg ligt van de meest bezochte paden is de natuur hier het meest ongerept.011. Kroatie - Plitvice - electrisch bootje
  • Je kunt elektrische bootjes huren om het park vanaf het water te verkennen.
  • Met kinderen is een rit in het panoramatreintje door het park bijzonder leuk.
  • Je kunt hier heerlijk wandelen. Het park is voorzien van een uitstekende infrastructuur. Kilometers wandelpaden, meestal in de vorm van verhoogde houten bruggetjes die zich boven de wateroppervlaktes van de meren bevinden. Deze kronkelende paden verbinden de verschillende oevers met elkaar.

Wanneer is het park het mooist?

Het hele jaar door is het park prachtig, ieder jaargetijde heeft zijn eigen charme. In de lente als alle bloemen in bloei zijn en de bossen het groenst. In de herfst als de bonte kleuren van de bladeren weerspiegelen in de meren. In de winter als de watervallen en de bomen door ijs en een sneeuwlandschap omringd worden en een weldadige rust uitstralen.
In de zomer komen er meer dan 10.000 bezoekers naar het park dus dan kan het er erg druk zijn. Als je de mogelijkheid hebt om het park voor of na de zomer te bezoeken dan raden we je aan om dit te doen. Zo niet, ga dan ’s morgens op tijd op pad.

Nog leuk om te weten

De voet van de hoogste waterval (78m) is een populaire trouwbestemming voor mensen uit de hele wereld. In het park is de film Winnetou, the treasure of Silver Lake opgenomen, gebaseerd op een boek van de bekende schrijver Karl May.

Nationaal Park Krka

030. Kroatie - NP Krka

In de buurt van Sibenik ligt Nationaal Park Krka met de prachtige watervallen van Skradinski Buk. Over een lengte van 400 meter storten de watervallen zich over 17 cascades de diepte in. Dit park dankt zijn naam aan de 72,5 kilometer lange rivier de Krka. De watervallen zelf hebben een verval van 242 meter in zeven stappen.

Je kunt het park op verschillende manieren bereiken. Wij parkeerden in het dorpje Skradin. Een wandeling door dit pittoreske plaatsje is een echte aanrader. In het dorpje kun je tickets kopen voor het park. Met het ticket kan je gratis gebruik maken van de pendelboten die vanuit Skradin naar de watervallen van Skradin Buk varen. Na een boottochtje van 25 minuten meer je aan vlakbij de waterval. Vanaf hier kun je een wandeling door het park maken van ongeveer 3 uur.

Geniet in het park van:037. Kroatie - NP Krka

  • de prachtige watervallen. Sommige watervallen zijn meer dan 100 meter breed.
  • een heerlijke wandeling. Overal in het park liggen houten vlonders en die de talloze meren, beekjes en moerassige gebieden met elkaar verbinden. Het is een mooie wandeling, midden door het bos, waar je gemakkelijk een aantal uur over kunt doen.
  • zwemmen aan de onderste waterval.
  • gerestaureerde watermolens en een etnografisch museum waar je kunt kennismaken met de tradities en folklore van de regio.

Nationaal Park Krka is het hele jaar door geopend en is in alle seizoenen een bezoek waard. Dus als je op vakantie bent in Kroatië dan is dit park een goede optie voor een dagje uit.