Rondreis Cuba – land van rum, oldtimers en salsa

Cuba - Trinidad

Als je aan Cuba denkt, dan denk je aan zon, Cuba Libre, tropisch eiland, Fidel Castro en Che Guevara (al komt de laatste niet van Cuba), oldtimers, muziek, de stad Havana waar de tijd heeft stil gestaan, maar ook aan orkanen, communisme en armoede. Een bijzonder eiland dat niet op je lijstje van bezochte oorden mag ontbreken. In deze reisreportage nemen we je graag mee voor een rondje Cuba.

Havana (San Cristóbal de La Habana)

Cuba - HavanaIn de hoofdstad van Cuba ga je minstens 50 jaar terug in de tijd. De sfeer van de stad is met geen andere te vergelijken. Verblijf hier een paar dagen er valt genoeg te zien:

 • oldtimers
 • vervallen panden
 • Capitolio Nacional, een kopie van het Capitool in Washington
 • het voormalige presidentiele paleis Palacio de Los Capitanes Generales
 • Plaza de la Catedral
 • Museo de la Revolución
 • wil je een mooi uitzicht over de stad, ga dan door de tunnel naar Castillo de los Tres Reyes del Morro, vanaf deze burcht heb je een prachtig uitzicht over Havanna

 

Plaatsen die zeer de moeite waard zijn

 • Cienfuegos, aan het Parque Jose Marti liggen een paar hele mooie gebouwen, zoals het Teatro Tomas Terry, Palacio Ferrer, Museo Provincial en de kathedraal
 • Trinidad, beroemd om het plein Plaza Major. Trinidad is door UNESCO uitgeroepen tot cultureel erfgoedCuba - Trinidad -1
 • Sancti Spiritus
 • Bayamo, de op twee na oudste stad van Cuba, gesticht in 1513, met een schaduwrijk plein (Plaza de Revolution)
 • Santiago de Cuba, met het Bacardi-museum en Casa de Valazquez (het oudste huis van Santiago). In dit authentieke huis is tegenwoordig het Museo de Ambiente Historico Cubano ondergebracht. De collectie bestaat uit tal van koloniale (kunst)voorwerpen. Parque Céspedes, rond het plein vind je het Ayuntamiento. Vanaf het balkon van dit stadhuis hield Fidel Castro op 1 januari 1959 zijn historische toespraak. Ga iets drinken op het terras van hotel Casa Granda.
 • Guardalavaca, heerlijk een paar dagen genieten van zon, zee en strand (een mooie afsluiting van je rondreis)

 

Aanraders

Een echte aanrader is het eiland Caya Coco, dit eilandje is met het grote eiland door middel van een 23 kilometerslange dijk verbonden. Voor een paar dollar mag je deze dijk over. Het is er prachtig, ook de weg er naar toe. Stop even om flamingo’s te spotten. Je kunt hier heerlijk relaxen op een van de verlaten strandjes. Aan het begin van die dam (vanaf het eilandje gezien) hebben we een restaurantje bezocht. Met alleen kreeft op de niet aanwezige menukaart, genoten wij op een plateau (in een soort boomhut) enorm van het heerlijke eten en het magnifieke uitzicht. Echt een stukje paradijs op aarde.Cuba - Caya Coco

Ga eten bij een Paladar.
De naam Paladar is afkomstig uit een Braziliaanse novela (soap) die op Cuba erg populair is. Deze paladares, mini-privé-restaurants, bevinden zich meestal in de voorkamer van een huis. Regelgeving beperkt het aantal eters tot twaalf, verbiedt het serveren van kreeft of rundvlees en er mogen alleen familieleden werken. Paladares moeten veel belasting betalen, dus zijn ze vaak illegaal.

Wanneer kun je Cuba het beste bezoeken?

De beste periode om Cuba te bezoeken is van december tot en met mei. Vanaf juni neemt de kans op neerslag toe. De kans op orkanen en stormen is ook op Cuba aanwezig vanaf juni tot begin december. In de wintermaanden kan het in vergelijking tot sommige andere Caribische eilanden wat meer afkoelen ’s avonds. Met een briesje van zee erbij kan het zelfs echt fris aanvoelen waardoor een vest, trui of jas dan geen overbodige luxe is als je tot in de late uurtjes buiten wilt zitten.

Cuba - Havana 1

Handig om te weten

 • Menukaart, ga je ergens eten, dan zul  je merken dat ze vaak niet alles of soms bijna niets in huis hebben wat op de menukaart staat. Soms is het zelfs handiger om te vragen wat ze in huis hebben.
 • Wegen, die zijn niet zo best op Cuba en de bewegwijzering ontbreekt vaak. Als er een orkaan is geweest, vervangen ze die niet zo maar. Dus is het soms wel zoeken om op de juiste plek te komen.
 • Pennen, zeep, parfum e.d. zijn erg geliefde artikelen die ze in Cuba maar mondjesmaat kunnen krijgen. Neem wat zeepjes, monstertjes en pennen mee. Je maakt er een aantal mensen erg blij mee.
 • Castro, nu ruim tachtig jaar, houdt met zijn bewind de modernisering tegen. Zijn broer, Raul Castro, heeft inmiddels de macht overgenomen. Als hij er niet meer is, zal Cuba snel veranderen, zo wordt gedacht. Nú gaan dus.

Che GuevaraCuba - Che Guavara

Ernesto Guevara, beter bekend onder de naam Che Guevara, was een Argentijns marxistisch revolutionair en Cubaans guerrillaleider. De bijnaam Che kreeg hij gedurende zijn verblijf in Guatemala. In Latijns-Amerika wordt de kreet ‘Che’ gebruikt om iemands aandacht te trekken; het kan vrij vertaald worden als ‘vriend’ of ‘maat’. ‘Che’ wordt ook gebruikt als bijnaam voor iemand uit Argentinië.

Che Guevara was een lid van Fidel Castro’s Revolutionaire Beweging van de 26e juli, die in 1959 in Cuba via een revolutie aan de macht kwam. Na verscheidene posten in de nieuwe Cubaanse regering te hebben bekleed, verliet Guevara Cuba in 1966 om de revolutie in andere landen te verspreiden, eerst in de Democratische Republiek Congo en later in Bolivia. Op 8 oktober 1967 werd Guevara opgepakt tijdens een door de CIA georganiseerde militaire operatie van het Boliviaanse leger. Hoewel de CIA hem voor ondervraging in leven wilde houden, werd Guevara de dag na zijn gevangenname geëxecuteerd. In juli 1997 zijn de overblijfselen van Guevara en zes van zijn kameraden naar Cuba overgebracht en in oktober 1997 met militaire eer bijgezet in een mausoleum in Santa Clara.

Filmtip: The motorcycle diaries, vertelt het waargebeurde verhaal van de reis van de jonge Guevara en Granado door Zuid-Amerika in de jaren vijftig.